Go to content

Ψυχοθεραπεία

Τί είναι η Ψυχοθεραπεία?

Η ψυχοθεραπεία είναι ένας γενικός όρος για τη θεραπεία των προβλημάτων ψυχικής υγείας.

Υπάρχουν πολλές ειδικές μορφές ψυχοθεραπείας σε Ατομικό και Ομαδικό επίπεδο.
Ουσιαστικά είναι μια διαπροσωπική και συνεργατική διαδικασία που στοχεύει στην καλύτερη γνωριμία του θεραπευόμενου
με τον εαυτό του. Κατά τη διάρκεια της Ψυχοθεραπείας, μπορείτε να μάθετε για την κατάσταση, τα συναισθήματα, τις σκέψεις και τις συμπεριφορές σας.


Η ψυχοθεραπεία βοηθά να μάθετε πώς να έχετε τον έλεγχο της ζωής σας και να αναπτύξετε λειτουργικές ικανότητες αντιμετώπισης των δύσκολων καταστάσεων.

Η ψυχοθεραπεία είναι πλέον αναντικατάστατος σύμμαχος για την αντιμετώπιση των καθημερινών δυσκολιών, την επίλυση προβλημάτων στις σχέσεις, αλλά και την υποστήριξη άλλων θεραπευτικών διαδικασιών.

Η Ψυχοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει όταν οι άνθρωποι:

 • Βλέπουν να επαναλαμβάνονται δυσάρεστες καταστάσεις στη ζωή τους.


 • Βλέπουν τα δυσάρεστα συναισθήματα και την δυσφορία να αποτελούν καθημερινότητα. • Αντιμετωπίζουν σωματικές ενοχλήσεις με πιθανές ψυχογενείς αιτίες • Βρίσκονται μπροστά σε μεγάλες αλλαγές τις πραγματικότητας τους και δυσκολεύονται να τις διαχειριστούν.


 • Στην αντιμετώπιση ψυχοσωματικών ασθενειών ή και στην υποθοήθηση της θεραπείας τέτοιων (καρκίνος, αυτοάνοσα νοσήματα κ.α.)


 • Έχουν διαταραχές πρόσληψης τροφής, όπως ανορεξία και βουλιμία.


 • Δυσκολεύονται να βρουν νόημα και σκοπό στη ζωή τους.

 

 • Υποφέρουν από  διαταραχές άγχους, όπως ιδεο-ψυχαναγκαστική διαταραχή , φοβίες, κρίσεις πανικού, ή διαταραχή μετα-τραυματικού στρες.


 • Παρουσιάζουν διαταραχές της διάθεσης, όπως κατάθλιψη ή διπολική διαταραχή.


 • Σε ορισμένες περιπτώσεις η Ψυχοθεραπεία μπορεί να αποδειχθεί καταλληλότερη από τα φάρμακα, αφού μακροπρόθεσμα έχει πιο σταθερά αποτελέσματα. Ωστόσο, ανάλογα με την κατάσταση σας, η ψυχοθεραπεία από μόνη της μπορεί να μην είναι αρκετή για να διευκολύνει τα συμπτώματα της κατάστασης της ψυχικής υγείας.Συχνά ''εμπόδια'' στην έναρξη της θεραπείας:

Υπάρχουν θέματα που λειτουργούν ανασταλτικά ως προς την επιδίωξη της θεραπείας.

 • Κεντρικό και πιο συνηθισμένο αποτελεί ο φόβος του χαρακτηρισμού του θεραπευόμενου ως κάποιου που "έχει χάσει τα λογικά του" ή ως κάποιου αδύναμου που απλά δεν μπορεί να τα "βγάλει πέρα". Τέτοιες αντιλήψεις ενδεχομένως έχουν τις βάσεις τους στην υπερβολική ενασχόληση με την γνώμη των άλλων και τις αυξημένες απαιτήσεις από τον εαυτό. Και οι δυο αυτές συνήθειες στον τρόπο σκέψης, οι οποίες συχνά απασχολούν πολλούς συνανθρώπους μας, συνδέονται με άγχος και άλλα δυσάρεστα συναισθήματα. Βλέπουμε λοιπόν ότι θέματα που αφορούν στη θεραπεία, στέκονται στην ουσία εμπόδιο στην έναρξή της.


 • Ένα επίσης σημαντικό εμπόδιο, αποτελεί και η ανάγκη για σίγουρο αποτέλεσμα από την θεραπεία. Δεν είναι λίγες οι φορές που έχω ακούσει την ερώτηση  αν ''όντως δουλεύει?''.  Απάντηση σε αυτό το ερώτημα που να καλύπτει όλες τις περιπτώσεις θεραπείας δεν είναι εφικτή γιατί κάθε άνθρωπος είναι ξεχωριστός και έχει διαφορετικές ανάγκες. Θα απαντήσω όμως με μια ερώτηση σε όσους έχουν αυτή την απορία - δισταγμό. Σας ενδιαφέρει το ''σίγουρο'' αποτέλεσμα γενικά στην ζωή σας? Υπάρχει περίπτωση αυτή η στάση να είναι πηγή προβλημάτων και χαμένων ευκαιριών?


 • Ο οικονομικός παράγοντας, ειδικά στην εποχή που διανύουμε, είναι ανασταλτικός. Αυτό όμως που χρειάζεται να σταθμίσει κάποιος-α είναι το πραγματικό κόστος που καλείται να πληρώσει, τόσο μεταφορικά όσο και κυριολεκτικά, από όσα αρνητικά συναισθήματα και καταστάσεις βιώνει.


Αυτοί που μπαίνουν σε μια διαδικασία Ψυχοθεραπείας, δεν είναι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν περισσότερα προβλήματα από τους άλλους. Απλά είναι αυτοί που επιλέγουν να κάνουν κάτι για αυτό και να πάρουν τον έλεγχο της ζωής τους.


..........................................................................................................................................................................................................................................


Back to content